LJ > Francie > Jídlo a pití gurmánů

Jídlo a pití gurmánů



Jídlo v restauracích | Pití a alkohol | Kulinářské speciality Francie

Francouzské kulinářské umění je vyhlášené po celém světě. Kdo nezná proslulá francouzská jídla typu žabí stehýnka, šneci, mušle, sýry nebo proslulé francouzské víno, které se podává ke každému obědu. Bohužel francouzská kuchyně se za posledních pár let poněkud otřásla v základech. Skvělé přísady si naštěstí své místo uchovaly, což potvrzuje každý městský i vesnický trh. Nicméně malé rodinné restaurace se postupně vytrácejí.

Pokud přijdete v turistické oblasti do restaurace na oběd doba oběda se může protáhnout až na 1,5-2,5 hodiny. Což pro nás české stravníky může být docela zajímavé. Chody se servírují postupně, až všichni dojí daný chod číšník donese další. Počet chodů bývá převážně 3 až 5 někdy i více zvláště v regionální kuchyni. Jídlo nebo pití se platí převážně při odchodu a vůbec nikomu nebude vadit, že nad jednou kávou nebo jedním jídlem strávíte dlouhé hodiny. Francouzi jsou na to docela zvyklí.

Francie je rovněž prfektním místem k ochutnání cizích kuchyní třeba severoafrické, karibské, marocké, thajské, vietnamské, japonské, indické a italské.

Jídlo v restauracích

U restaurací záleží především na ceně obědů. Dobře se můžete najíst už za 6 - 12 Euro. Pokud jde o kvalitu a ceny, není mezi restauracemi (ausberges, relais) a hospodami (brasseries) vůbec žádný rozdíl. Liší se pouze v tom, že hospody po většinu dne vydávají jídla rychleji. V turistických oblastech, když se vydáte hledat vhodné místo k posezení u jídla vyhýbejte se podnikům, které ve špičce jsou obsazeny pouze z poloviny. Všude platí, že kam chodí málo lidí na oběd tam se moc dobře nevaří.
Najíst se můžete i v hotelových restauracích, které nejsou otevřené pouze hostům. Hotová jídla jsou označena na jídelních lístcích jako (menus fixes) a převážně bývá výběr z jednoho nebo dvou jídel. Menus fixes však bývají nejlevnější. Když budete chtít ochutnat nejlepší regionální speciality budete si muset připlatit.

Obědy

Jídla bývají převážně z různých chodů předkrm, několik možných hlavních jídel (záleží kde si co objednáte), zákusek a nakonec káva. Předkrm si můžete vybrat ze dvou chodů studeného nebo teplého. Jako předkrm se dávají velmi malé porce. Málokde se setkáte s klasickými polévkami a pokud ano tak to je spíše hustá nebo kašovitá s různými přílohami. Dozvěděli jsme se, že polévky u francouzů doma se vaří málokdy. Prý tak šetří vodu. Jinak hlavní chod bývá převážně bez brambor nebo rýže. Brambory, rýži, hranlky tyto přílohy si musíte doobědnat. Přílohy se dodávají odděleně na jiném talíři. Hlavní jídlo bývá převážně z masa buď telecí, skopové, vepřové, kuřecí nebo hlavně ryby. Speciality mívají někdy i velmi chutnou omáčku. Po jídle Vám vždycky nabídnou něco sladkého moučník, kávu cokoliv. Pokud nemáte na pití stačí si v restauracích vzít vždy připravené láhev plnou studené vody z kohoutku (l´eau de robinet). Ty dostanete k jídlu zdarma a v jakémkoliv množství. My jsme jich vypili vždycky několik což se velmi vyplatilo.

Couvert

Service compris (s.c.) znamená, že v ceně je zahrnutý couvert. Service non compris (s.n.c) neboli servis en sus značí, že tomu tak není. V takovém případě musíte k celkové ceně připočíst ještě 15 procent navíc.

Pití v kavárnách, barech a restauracích

Všude, kde se dá najíst, dostanete i něco k pití. Nezapomeňte, že ke každému obědu si můžete vzít k jídlu jakékoliv množství dobře vychlazené vody úplně zdarma. Francouzi pijí vždycky pomalu a s rozvahou. Každý bar či kavárna má povinnost vystavit kompletní ceník, na němž zpravidla nebývá uvedený 15 procentní příplatek za obsluhu. Nejlevnější nápoje dostanete přímo u baru (au comptoir), více pak budete muset zaplatit u vnitřních (la salle) nebo venkovních (la terrasse) stolů.

Víno

se pije snad u každého jídla a při každé příležitosti (oslavy, narozeniny, atd.). Červené víno najdete označené jako rouge, bílé jako blanc a nakonec růžové rose. Ceny vín se pohybují od 1,50 Eura do 15 Eur a více za láhev. Přičemž už za 4-5 Eur koupíte docela dobré víno. Pro představu třetinka piva stojí 3-4 Eura záleží od oblasti. Našli jsme i tuplák piva, ale ten stál 12 Eur. Což samo o sobě určuje co se asi bude pít. Nejlepším způsobem koupě vína je přímo u výrobce (vengerons) a to buď na vinici, v prodejně Maisons, Syndicats du Vin nebo Copératifs Vinicoles (vinařské družstvo). Na všech těchto místech si víno můžete před koupí ochutnat. Nejlevněji víno nakoupíte přímo v supermarketech než u samotných Vingerons. Francie není pivařský stát. Převážná většina piv se sem dováží ze zahraničí anebo z francouzského regionu Alsaska. V supermarketech můžete najít pivo v láhvích nebo plechovkách a docela levné.

Tvrdý alkohol

Co se týče silného alkoholu převládá převážně brandy, koňak, eaux de vie (tvrdý alkohol), likéry a koktejly.

Nealkoholické nápoje

Z nealkoholických nápojů si můžete vybrat opravdu hodně - čaje, džusy, perlivé minerální vody, neperlivé minerální vody, kávy a samozřejmě i mléko. Nejlepší je si zajít do supermarketu a nakupovat ve velkém za levný peníz.

Pod pojmem káva si francouzi představují většinou espreso – malé, černé a velice silné. Objednat si ho můžete jako Un café nebo un express – obyčejná káva a un créme je káva s mlékem. Pokud jste zvyklí pít kávu z velkých šálků pak si objednejte un grand café nebo un grand créme.

Francouzské speciality

Sýry

existuje přes 400 druhů francouzských sýrů přičemž každým rokem vznikají další. Nejznámější všudypřítomné sýry jsou Brie, Camembert, Roquefort, Reblochon a mnoho variant kozího sýra (chévre). V každém regionu můžeme nalézt i jeden nebo dva místní druhy sýrů a to jsou právě ty klenoty.

Bouillabaisse

šafránem a česnekem ochucená rybí polévka do níž se vhazují kousky ryb, croutons (osmahnuté kousky chleba) a rouille (majonéza s příchutí chilli). Za základ ryby, která patří do polévky, se považuje rascasse což jsou ropušnice. Tato specialita se převážně podává na azurovém pobřeží nejčastěji v okolí Marsaille.

Raclette neboli sýrové fondue

původně pochází z Švýcarska. Ve velké míře je oblíbené u francouzů. Jedná se vlastně o plátek sýra, který se taví (fondue) na speciálním opékacím přístroji v mističce. Podává se s opečeným chlebem, a prakticky jakýmikoliv přílohami převážně to bývají ryby, maso nebo vajíčka ale ji ovoce.

Šneci

jedli jsme je a velmi nám chutnali. Připravují se s petrželí, máslem a nakonec se jemně okoření a osolí. Pak se pouze hodí do trouby na 20-30 minut.

Mušle

v přímořských oblastech dostanete na talíři černé mušle. Ty se vaří ve skořápce na různé způsoby. Nám velmi chutnaly, ale docela slušně z nich smrdí ruce.

Lanýže

velmi drahá specialita chutná jako žampion. Osobně moc nevíme co na nich francouzi vidí.

Crepes

palačinky na mnoho způsobů –ladko, kyselo i slano. Jednou jsme v restauraci ochutnali sladkou palačinku a dostali jsme na velkém talíři dva plátky posypané moučkovým cukrem a natřené marmeládou. Byly velmi dobré, ale s množstvím to už bylo horší. Specialitou jsou gallettes – bretaňské pikantní slané palačinky. Připravují se z pohankové mouky a podávají se s jablečným vínem cidre.